Jaké vybavení budete potřebovat ke zpracování mletého masa?
Publikováno 29. 7. 2023
Jídlo může být jen tak dobré, jako suroviny, z nichž je připraveno. Pokud tedy chcete ve vašem provozu nabízet ty nejlepší burgery a jiné pochoutky, měli byste pracovat pouze s čerstvě namletým masem. Víte, co budete vedle mlýnku na maso ještě potřebovat?
Burgerům a dalším pochoutkám z čerstvě namletého masa se nemůže žádný prefabrikovaný polotovar nikdy vyrovnat. Pokud tedy chcete být o krok napřed před vaší konkurencí, uděláte nejlépe, když si budete maso zpracovávat sami.
Základem je elektrický mlýnek na maso
Jakkoliv působí ruční mletí masa rustikálně a romanticky, do moderních gastroprovozů se z pochopitelných důvodů nehodí. Až si tedy budete vybírat mlýnek na maso, sáhněte rozhodně po tom elektrickém.
Model vybírejte na základě předpokládané frekvence zatížení:
- do malých provozů, rodinných lahůdkářství a podobně vám bude stačit mlýnek s lehkou zátěží,
- středně velké provozy by si měly vybrat mlýnek, jenž vydrží alespoň hodinu nepřetržitého chodu
- a pro velké provozy, masny a supermarkety je již potřeba model, který vydrží v chodu celý den.
Zohlednit nezapomeňte ani to, jaký druh masa budete nejčastěji zpracovávat, stejně jako co se z něj chystáte připravovat.
Burgery jako ze žurnálu
Budou-li vaší specialitou burgery, pořiďte si kromě mlýnku také tvarovačku na mleté maso. Díky ní budou mít všechny vaše burgery stejný, předpisově kulatý tvar a stejnou hmotnost. K dostání jsou modely o různých průměrech, vyberte si tedy na základě plánované velikosti vašich porcí.
Vymazlené uzeniny
Při výrobě párků, klobásek a jitrnic bude vaším nepostradatelným pomocníkem plnička. Pokud budou uzeniny u vás pouze doplňkovým sortimentem, postačí vám manuální plnička, jestli však chcete vyrábět ve větším objemu, vyplatí se vám mnohem více horizontální elektrický model.